Afganistan-hanke (-2018)

 Afgaaninaistoimittajien valokuvat Espoossa syyskuun 2. päivään

Naistoimittajien Learning Together -hankkeen (2009 – 2017) aikana tuotettu afganistanilaisten naistoimittajien ottamista kuvista koottu näyttely avattiin juhlallisesti 14.3. Espoossa Helinä Rautavaaran museossa. Näyttely on avoinna 2.9. saakka.

Näyttelyn avajaisvieraat ihastelivat Learning Together -hankkeen kuvia ja tunnistivat niistä tuttuja maisemia.

Afganistan naisten silmin -valokuvanäyttelyyn voi tutustua kesän aikana

Naistoimittajien hanke Learning Together (2009 – 2017) tuotti muun muassa valokuvanäyttelyn, jossa on hankkeen aikana Afganistanissa koulutettujen ja kohdattujen naistoimittajien ottamia kuvia.

– Ne kertovat siitä, miten nainen näkee maansa arjen, hankkeen koordinaattori Eeva Koskinen totesi näyttelyn avajaistilaisuudessa Helinä Rautavaaran museossa Espoossa 14.3.2018.

Zarghoona Hassan kertoi näyttelyn avajaisissa naisten ja erityisesti naistoimittajien asemasta kotimaassaan. Häntä kannustivat koulutushankkeen koordinaattori Eeva Koskinen ja Shakiba Adil.

Tilaisuudessa puhui myös afganistanilainen radiotoimittaja Zarghoona Hassan. Hän kertoi, millaista on työskennellä vaativissa oloissa, kun oma henki on koko ajan vaarassa. Hän kertoi myös siitä, miten vaikeaa hänen kotimaassaan on olla ja elää naisena.

Avauspuheessan Zarghoona valoi kuitenkin uskoa tulevaan ja korosti miten ensiarvoisen tärkeää olisi saavuttaa rauha, vaikka työtä sen eteen tehdäänkin välillä todella uhkaavissa oloissa.

Valokuvanäyttelyssä on esillä Zarghoonan ottama kuva renkaiden korjaajista. Hän kertoo ottaneensa kuvan vuonna 2011, jolloin hän osallistui suomalaisten naistoimittajien kurssille Kabulissa ensimmäistä kertaa. Se oli osa kotitehtäviä, joiden kautta opeteltiin ja kehitettiin journalistisia tapoja tiedon välittämiseen.

Zarghoona Hassan kertoi ottamastaan arjen kuvasta Kabulissa. Siinä köyhät miehet elättävät perheensä korjaamalla vanhoja autonrenkaita uudelleen käyttökuntoon.

– Kuvassa on kaksi köyhää itsensä työllistäjää. He korjasivat vanhoja auton renkaita myydäkseen ne edelleen ja hankkiakseen näin päivittäisen leipänsä ja tukeakseen perheitään, Zarghoona selittää miksi valitsi juuri nämä miehet kuvansa kohteeksi.

Afganistan naisten silmin -valokuvanäyttely on kiertänyt Suomea jo useilla paikkakunnilla. Nyt se on esillä 2.9.2018 saakka Espoossa Lähi-idän ja Somalian kulttuuriperinnettä esittelevän näyttelykokonaisuuden osana.

Afganistanilaisten naistoimittajien ottamia kuvia on näyttelyssä 28. Ne kertovat arjen tarinaa. Ne ovat myös osa suomalaisten naistoimittajien kollegoille suunnatun koulutuksen tuloksista.

Suomessa jo pitkään asunut Shakiba Adil videoi valokuvanäyttelyn avajaisissa ja haastatteli Zarghoona Hassania hänenkin kuvistaan.

Näyttelyn avasi museonjohtaja Ilona Niinikangas. Maailman muutoksista ja vellovista ongelmista puhui kansainvälisillä kriisialueilla kiertänyt toimittaja Rauli Virtanen. Hän kaipasi lisää asiantuntevaa ja paikallisiin oloihin perehtynyttä uutisointia maailman kriisipesäkkeistä.

Virtanen kiitteli Naistoimittajien työtä afganistanilaisten kollegojensa kouluttajina ja lupautui jo alustavasti meklariksi, kun valokuvanäyttelyn työt huutokaupataan näyttelyn päätyttyä syyskuussa.

Lähi-itä – matkalla ja kotona. Helinä Rautavaaran kuvia ja maahanmuuttajien tarinoita –näyttely yhdistää Rautavaaran kuvia ja tämän päivän viestejä maailman menosta. Afganistanilaisten naistoimittajien kuvat ovat näkyvä osa näyttelykokonaisuutta.

Intian-matkallaan vuosina 1955-1957 Rautavaara vietti aikaa Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. Hän vieraili turistina Damaskoksessa ja Aleppossa, kierteli Palmyran rauniokaupungissa ja asui paikallisen perheen luona Bagdadissa. Afganistanissa Rautavaara liikkui Khaibar-solan alueella.

Helinä Rautavaaran museon näyttelykokonaisuus on toteutettu ulkoministeriön tuella yhdessä Suomi-Somalia Seuran,  Viestintä ja Kehitys -säätiön sekä Naistoimittajat ry:n kanssa.

Helinä Rautavaaran museo, Ahertajankuja 4, Espoo

Avoinna ti 11-18, ke 11-19, to 11-18, pe 11-19, la-su  11-17. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa! www.helinamuseo.fi

******

Naistoimittajat ry on pyörittänyt Learning Together -hanketta vuodesta 2009. Hankkeessa on koulutettu satoja haastavissa oloissa työtään tekeviä afganistanilaisia naistoimittajia. Päivi Kapiainen-Heiskanen oli mukana huhtikuussa 2017 koulutusmatkalla Kabulissa ja Bamiyanin laaksossa. Hän  kirjoitti kokemuksistaan jutun, joka julkaistiin Tiedetoimittaja 4/2017 -verkkolehdessä:

Afgaaninaistoimittajat innostuvat digiajan työkaluista

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Bamiyanin buddhapatsaat ovat vaikuttava näky tuhottuinakin. Kansainvälinen yhteisö suunnittelee patsaiden rekonstruktointia. Iso osa patsaiden palasista on tallessa.

Bamiyanin buddhapatsaat ovat vaikuttava näky tuhottuinakin. Kansainvälinen yhteisö suunnittelee patsaiden rekonstruktointia. Iso osa patsaiden palasista on tallessa.

Moni suomalainen muistaa uutiskuvista kuvankauniin, lumihuippuisten vuorten ympäröimän Bamiyanin laakson, josta Taleban räjäytti kaksi jättimäistä buddha-patsasta. Seudulla asuu maan kolmanneksi suurimpaan etniseen ryhmään kuuluvia ihmisiä, hazaroja. He elävät shiioina sunnienemmistöisessä maassa, ja heidän syrjinnällään on pitkät perinteet. Sorto näkyy täällä Suomessa saakka, sillä hazaroja on viime vuosina hakenut täältä turvapaikkaa.

Afgaaninaistoimittaja lypsää perheen lehmää, huruttelee pienen poikansa kanssa autolla, juontaa radio-ohjelmaa ja kertoo elämästään paikallisilla kukkuloilla kiiveten. Nuori journalismiopinnoista haaveileva tyttö näyttää, kuinka Bamiyanin pyöräilevät tytöt viettävät vapaa-aikaansa ja käyvät koulua…….

Lue koko juttu tästä:

Afgaaninaistoimittajat innostuvat digiajan työkaluista