Vuosi 2011: naistoimittajia Kabulista Suomeen

Ryhmä naistoimittajia Afganistan-koulutushankkeesta Kabulista vieraili Suomessa alkusyksystä 2011. He tutustuivat matkallaan muun muassa Helsingin Sanomiin, Salon Seudun Sanomiin, Haaga-Helian journalismin laitokseen, Apu-lehteen, Tulva-lehteen ja Martta-liittoon sekä Ylen, STT:n ja MTV3:n uutistoimintaan.

Toimittajat osallistuivat myös järjestömme 65-vuotisjiuhlaseminaariin ja iltajuhlaan Villa Salinissa sekä matkustivat laivalla Ahvenanmaalle tapaamaan Rauhan instituutin väkeä ja paikallisia naistoimittajia. Laivamatka oli kaikille ensimmäinen ja varsinainen elämys. Maarianhaminassa naiset perehtyivät myös saaren itsehallintoon ja paikalliseen parlamenttiin.

Naistoimittajat tapasivat kehitysministeri Heidi Hautalan, EU-ministeri Aleksander Stubbin ja apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataisen sekä ulkoministeriön virkamiehiä.

Tutustuminen eduskuntaan, suomalaiseen päiväkotiin Salossa, Naisasialiitto Unioniin ja Kalevala Korun historiaan ja tehtaisiin Pitäjänmäellä avasivat vieraillemme suomalaisen naisen arkea nyt ja sotien jälkeen.

 

Muutakin toimintaa on, keväällä Helsingin työväenopistossa järjestetään keskustelusarja Kertomuksia Afganistanista 2.­–16.2. Luennoitsijana toimii Päivi Nikkilä.

 

Itsenäisyyspäivän alla vuonna 2011 Naistoimittajat tapaavat tasavallan presidentti Tarja Halosen. Anne Hyvönen, silloinen Naistoimittajat ry:n puheenjohtaja ja Afganistan-hankkeen kouluttaja kirjoittaa itsenäisyyspäivänä seuraavaa:

”Tervetuloa, rouva presidentti!

Toimittajien rooli on tärkeä Afganistanin yhteiskunnan rakentamisessa ja siihen työhön olisi otettava mukaan myös muualla maailmassa, kuten Suomessa, asuvat afgaanit, sanoi tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka kuuli Naistoimittajien edustajia joulukuun alussa Afganistanin koulutushankkeen hyvistä kokemuksista ja tulevaisuuden jatkohankkeesta.

Halonen korosti sitä, että internetin kautta on mahdollisuus perustaa hyviä tiedonvälityksen verkostoja.

Tapaamisessa oli mukana kaksi nuorta afgaaninaista, jotka kertoivat, että juuri tällaisia yhteyksiä ollaan luomassa verkkolehti www.baabeli.fi:n avulla. Lehti aloittaa toimintaansa vuoden lopulla Helsingin Myllypuron Kansalaismediassa. Verkkolehti ei ole pelkästään afgaaneja varten: Siellä luodaan yhteyksiä myös muihin maihin, joiden kansalaiset ovat saapuneet Suomeen tavalla tai toisella.

Verkkolehteä on mahdollisuus hyödyntää myös Naistoimittajien jatkohankkeessa, joka suuntautuu Afganistanin maakuntiin. Pääpaino tulevassa koulutuksessa on tässä vaiheessa erityisesti radiojournalismissa ja mobiiliviestinnässä. Näin halutaan tavoittaa myös maaseudun lukutaidottomat naiset.

Naistoimittajat ry:n Afganistan-koulutushankkeen edustajat toivottivat virkakautensa päättävän presidentti Tarja Halosen tervetulleeksi jatkamaan täyspäiväisesti työtä maailman naisten hyväksi. Ja erityisesti Afganistanin naisten, sillä maa elää tällä hetkellä kriittisiä vaiheita, kun rauhanprosessia yritetään viedä eteenpäin talebanien kanssa Bonnin kansainvälisessä kokouksessa joulukuussa.

Naistoimittajat veivät presidentille tiedoksi afganistanilaisten naisjärjestöjen julkilausuman, jossa he vaativat olla osallisina, kun maan turvallisuutta ja oikeusjärjestelmää suunnitellaan ja kehitetään. Naisjärjestöjen julkilausuman ottaa tosissaan ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), joka tapaa kokoukseen tulleita naisia ennen Bonnin konferenssin alkua.

Naistoimittajien jatkohankkeesta odotetaan päätöstä ulkoministeriöstä vielä ennen joulua. Tähänastisten tietojen perusteella hanketta puolletaan.”