Vuonna 2013 uusi koordinaattori

Vuonna 2013 koordinaattoriksi valitaan Eeva Koskinen.

Kansainvälisen naistenpäivän Afganistan-tilaisuus Salossa täytti Kahvila Toisen keksin viimeistä nurkkapöytää myöten. Afganistan-hankkeen koordinaattori Eeva Koskinen ja lokakuun 2012 koulutusmatkalla Kabulissa ja Mazar-e-Sarifissa ollut salolainen toimittaja Hia Sjöblom kertoivat sanoin ja kuvin Afganistanin naisten elämästä tänään ja vuoden 2013 odotuksessa. Nyt juuri ei hyvältä näytä.

Tyttöjen koulutus, äitiyskuolleisuus, lapsiavioliitot, perimisoikeus ja monet muut Afganistanin naisten elämää varjostavat asiat puhuttivat salolaisia. Tulossa olevat presidentinvaalit ja kansainvälisten joukkojen vetäytyminen maasta huolestuttavat jokaista naista Afganistanissa, talebanien paluu olisi valtava takaisku kaikelle sille kehitykselle, mitä tyttöjen ja naisten asemassa on viime vuosina pikku hiljaa tapahtunut.

Kahvikoneen surinasta huolimatta yleisö kuunteli hievahtamatta myös toimittaja Kirsi Mattilan videofilmin Kabulin musiikkikoulusta. Lasten soitto ja laulu saivat toivon viriämään myös suomalaisessa talvi-illassa.

 

Koulutusmatkalle lähdettään jälleen toukokuun alussa. Kaksi työpajaa Kabulissa ja yksi Heratissa (kolme päivää). Toimittajia oli paikalla noin 23–25 työpajaa kohden ja kouluttajina olivat puheenjohtaja Päivi Nikkilä, Afganistan-hankkeen koordinaattori Eeva Koskinen ja ohjausryhmän jäsenet Kirsi Mattila ja Piia Pousi.

Kabulin kurssin avajaisissa puhuivat  kansanedustaja, presidenttiehdokas Fawzia Koofi ja Suomen uusi suurlähettiläs Ari Mäki ja Heratissa maan ensimmäinen naispuolinen syyttäjä Maria Bashir. Koulutusmatkalla saatiin tehtyä yhteistyökumppanille Afghan Women Journalist Unionille verkkosivut, perehdytettiin kurssilaiset valokuvauksen saloihin, käytiin läpi poliittista journalismia, sosiaalisten reportaasien tekoa ja sosiaalista mediaa. Myös paikallinen naisvalokuvaaja Farzana Wahidi, sekä islantilainen UN Womenin toiminnanjohtaja Ingibjorg Gisladottir kävivät kertomassa omasta työstään kurssilaisille.

 

Syksyllä suunnataan Kabuliin ja Bamiyanin maakuntaan. Syys-lokakuun taitteessa Afganistaniin lähtevät kouluttamaan koordinaattori Eeva Koskinen, puheenjohtaja Päivi Nikkilä, jäsenet Pauliina Ståhlberg ja Niina Karling.

Lokakuun 13. päivä järjestetään Svenska Teaternissa yhdessä Espoon musiikkiopiston kanssa järjestetty Afganistan soi! vol 2 -varainkeruukonsertti, joka ei menesty odotetulla tavalla medianäkyvyydestä huolimatta.
Naistoimittajat ry:n jäsen Kirsi Mattila on Naistoimittajien Afganistan-hankkeen myötä alkanut kuvata Afganistanissa naisten elämästä kertovaa dokumenttielokuvaa.

Pohjola-filmi Oy on saanut tukea Naisten Afganistan -dokumenttielokuvan tuottamiseen ulkoministeriöltä. Kuvaukset ovat alkaneet keväällä 2011, kun elokuvan päähenkilö osallistui Naistoimittajat ry:n koulutukseen ja yhteistyö elokuvan ohjaajan Kirsi Mattilan kanssa alkoi.

Tarkoitus on vielä ensi vuonna jatkaa kuvauksia ja seurata, mitä päähenkilön elämässä ja mitä Afganistanissa tapahtuu, kun kansainväliset joukot lähtevät. Dokumenttielokuvan suunnitellaan valmistuvan keväällä 2015, ja se esitetään TV1:ssä Dokumenttiprojektissa.