Vuoden 2009 Kellokas: Leena Louhivaara

Suomen Naistoimittajat ry valitsi vuoden 2009 Kellokkaaksi freelance-valokuvaaja Leena Louhivaaran. Hänen valokuvanäyttelynsä Saa katsoa käsittelee kunnioittavasti rintasyöpään sairastuneita naisia.

Näyttely kiertää ympäri Suomea, ja on helmikuun loppuun asti nähtävissä Kuopiossa VB-valokuvakeskuksessa.

Kiertopalkintona siirtyvä kello lahjoitettiin Leena Louhivaaralle keskiviikkona 27.1.2010 Naisjärjestöjen keskusliiton tiloissa Helsingissä.

– Jo 64 vuotta sitten naistoimittajien järjestöä perustettaessa yhdeksi tavoitteeksi asetettiin median naiskuvan seuraaminen. Naisen vartalo on tänä päivänä hyvin stereotyyppisesti osa globaalia markkinointi- ja viihdemyllytystä; pääsääntöisesti kauniit, nuoret ja terveet ovat median kuvassa oikeita naisia, Naistoimittajat ry:n puheenjohtaja Eeva Koskinen perusteli Leena Louhivaaran palkitsemista.

Palkintolautakunnan mielestä Louhivaaran tapa käsitellä naisen minäkuvaa, ruumiillisuutta ja häpeää on juuri sellainen kannanotto keskusteluun median naiskuvasta, jota nykyaikana tarvitaan.

– Lähtökohtani näyttelylle ja kirjalle oli rikkoa rintasyöpään liittyvä häpeä. Idea syntyi luettuani tutkimuksen syöpään sairastuneiden naisten suhteesta naiseuteensa, Leena Louhivaara kertoi palkintotilaisuudessa.

– Häpeän teema nousi esiin tarinoissa, ja hermostuin siitä, koska rintasyöpähän on sairaus, jolle ei itse voi mitään, Louhivaara jatkoi.

Leena Louhivaara valitsi kuvata näyttelynsä 12 naista mustavalkoisiin kuviin, kunnioittavasti, sairaudella mässäilemättä.

– Toivottavasti kuvani auttavat edes yhtä rintasyöpään sairastunutta naista, joka vaikkapa on jättänyt menemättä uimahalliin vartaloaan häveten, Louhivaara herkistyi.

Louhivaara oli Kellokas-palkinnostaan vilpittömästi iloinen, ja toivoi, että rintasyöpä tulee palkinnon kautta näkyvämmäksi aiheeksi.

– Tapaan kaikki mallini maaliskuun alussa. Juomme kuohuviiniä, ja jokainen saa kilauttaa kelloa. Koen, että tämä palkinto oli meille kaikille

http://www.louhivaara.fi

http://vb.kuopio.fi

http://www.lurraeditions.fi