Vuoden 2005 Kellokas: Juha Siltala

Naistoimittajat ry on valinnut vuoden 2005 Kellokkaaksi psykohistorioitsija Juha Siltalan. Kirjallaan Työelämän huonontumisen lyhyt historia ja lukuisilla julkisilla esiintymisillään Juha Siltala on herättänyt keskustelun työelämän tilasta, etenkin naisten pätkätöiden yleistymisestä ja työpahoinvoinnin lisääntymisestä, yhdistys perustelee valintaa.

Juha Siltala työskentelee Helsingin yliopistossa Suomen historian professorina, mutta on tullut tunnetuksi yhteiskunnallisena keskustelijana ja kirjailijana, jonka sanomiset herättävät huomiota. Eri toten hänen vuosi sitten julkaisemansa Työelämän huonontumisen historia on tärkeä työelämän analyysi ja eniten luettu ja kommentoitu tutkimus pitkiin aikoihin. Eikä mikään päiväperho: Juha Siltala rakensi sitä toistakymmentä vuotta kahlaten satoja suomalaisia ja ulkomaalaisia tutkimuksia taloudesta, ay-liikkeestä, työmarkkinoista ja politiikasta. Niinpä 500-sivuinen teos sisältää perinpohjaisia kuvauksia työelämän kehityksestä ja runsaasti esimerkkejä – peräti 80 haastattelua – tosi elämästä. Punaisena lankana kulkee palkkatyöntekijöiden ihmisarvoisen elämän puolustaminen.

Kun kirja ilmestyi syyskuussa 2004, se samoin kuin koko keskustelun avaus yritettiin vaieta. Onnistumatta. Stressi, työuupumus ja masennus olivat levinneet jo kansantaudeiksi ja pätkätyöstä tullut pikemminkin normi kuin poikkeus, joten työmarkkinatoimijat ja poliitikot eivät voi enää päätöksissään sivuuttaa työelämän ongelmien ydintä. Ns. epätyypilliset työsuhteet eli pätkätyöt – määräaikaiset, osa-aikaiset, vuokratyösuhteet jne. – ovat lisääntyneet 1990-luvun alusta lähtien. Valtaosa pätkätöitä tekevistä naisia, ja varsinkin nuorten naisten on samanikäisiä miehiä vaikeampaa löytää pysyvää työtä.

Alavudella vuonna 1957 syntynyt FT Juha Siltala on Helsingin yliopiston Suomen historian professori. Hän on naimisissa ja asuu Helsingissä, kaksi lasta. Useita palkintoja ja kunnianosoituksia, muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinto, Tieto-Finlandian kunniamaininta ja Vuoden tieteentekijän palkinto.