Vaikuttaja Erja Yläjärvi

Heti presidenttivaalien ensimmäisen kierroksen jälkeisenä päivänä 29.1.2024 Naistoimittajien edustajat tapasivat Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittaja Erja Yläjärven, 47, Sanomatalossa.
Viisi kuukautta sitten tehtävässä aloittaneelle Yläjärvelle asema on jo toinen, vastaava päätoimittaja hän oli jo Iltalehdessä vv. 2018-2021.
Helsingin Sanomissa hän on ensimmäinen nainen vastaavana päätoimittajana.
-Onhan se iso ja onnellinen asia, että tähän olen päätynyt. Helppo tehtävä tämä ei kuitenkaan ole, mutta äärimmäisen mielenkiintoinen. HS on todella iso brändi.
HS on valtakunnan ykköslehti, jonka valtaosa lukijoista tulee Uudeltamaalta sekä isoista kaupungeista, kuten Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Pääkaupunkiseutulaisille se on myös paikallislehti.

Erja Yläjärvi on iloinen, että jutunteko on säilynyt: hän kirjoittaa säännöllisesti kolumnin lehteen.
-Taitaa olla vastaavan päätoimittajan tehtävässä ”helpoin”.
Hänen kolumninsa poliitikkoisän, Toivo Yläjärven, masennuksesta herätti huomiota ja positiivista palautetta tuli runsain mitoin.
Vastaavalle päätoimittajalle tule toisenlaistakin palautetta.
-Ajan henki on todella rumaa, totesi Erja Yläjärvi.

Keskustelu printti- ja digimedian suhteesta kävi vilkkaana, olihan HS julkaissut Sanoman hallituksen varapuheenjohtaja Nils Ittosen syntymäpäivähaastattelun vain kolme päivää aikaisemmin. Siinä Ittonen uskoi printtilehtien katoavan 10-15 vuoden kuluttua.
Erja Yläjärvi puolestaan arveli, että painettu lehti jäisi jotenkin elämään, mutta tuskin seitsemänpäiväisenä. Aika-arviota hän ei tälle halunnut antaa.
Myös muodolla on väliä, sanoo Erja Yläjärvi.
Ja muotojahan on monia; printti- ja digilehtien lisäksi on verkkosivuja, uutiskirjeitä, videoita ja podcasteja. HS Viikko ilmestyy perjantaisin ja jaetaan tilaajille päiväpostissa. Se tarjoaa lukemista niille, joiden alueella ei ole enää viikonvaihdejakelua. Koululaisille on tehty HS Lasten uutiset, joka on painettuna ollut menestys. Alakouluissa sitä esitetään oppilaille videona.

Myös HS:n sisällöstä Naistoimittajien jäsenillä oli kysymyksiä. Pohdiskeltiin, mikä on uutisten ja pidempien artikkeleiden hyvä suhde.
Yläjärvi totesi olevansa sielultaan uutistoimittaja, jossa tehtävässä tuli alle 1990-luvun lopulla.
-Jos päivälehdessä ole uutisia, ei siellä ole niitä muitakaan juttuja.
Moniäänisyyttä vastaava päätoimittaja Yläjärvi haluaa lisätä.
Teksti ja kuva: Riitta Närhi