Turvakamu-sovellus on Vuoden 2020 Kellokas

Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen ja vuoden 2020 Kellokas -palkinto.

Naistoimittajat myönsi torstaina 24.3. tunnustuspalkintonsa, Vuoden 2020 Kellokkaan Ensi- ja turvakotien liiton kehittämälle Turvakamu-sovellukselle.
Lapsiin ja nuoriin kohdistuvan väkivallan ja turvattomuuden kitkemiseksi tarvitaan monenlaisia toimia. Kellokas-palkinnolla Naistoimittajat ry haluaa kiinnittää huomiota lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseen

Turvakamun avulla turvattomuutta, pelkoa ja väkivallan uhkaa kokeva lapsi saa henkistä ja fyysistä turvallisuutta omassa kännykässään. Sovellus sopii käytettäväksi 7-17 vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa muun työskentelyn tukena. Turvakamu kulkee taskussa työntekijän tapaamisten välissä silloinkin, kun kotona pelottaa.

Sovellusten kehittäminen on ollut Ensi- ja turvakotien liitolle uusi kehittämiskohde. Turvakamua ovat kehittäneet kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen sekä asiantuntijat Tuulia Kovanen ja Jaana Autto sekä useat Ensi- ja turvakotien liiton työntekijöistä yhdistysten lasten kanssa työtä tekevät työntekijät.

Turvakamu

Turvakamu-sovellus sisältää turvallisuuspäiväkirjan, chatin sekä tietoa ja tukea omien kokemusten kirjaamiseen ja pohtimiseen. Päiväkirjaan voi merkitä päivän tapahtumia tai tunnelmia ja Turvakamun kanssa voi tehdä erilaisia tehtäviä. Päiväkirjaan merkityistä peloista, iloista ja suruista voi jutella seuraavalla kerralla työntekijän kanssa. Lapsi saa merkinnöistä tukea tapaamisten välillä tai siirtyessään palvelusta toiseen tai kun odottaa ammattilaisen tapaamista.   Väkivaltaa kokenut lapsi tarvitsee apua myös tunteiden käsittelyyn. Turvakamun tehtävät auttavat käsittelemään kokemuksia ja pohtimaan tapahtunutta.

Ammattilainen saa Turvakamusta välineen auttaa lasta tapaamisten välillä. Turvakamu otetaan käyttöön yhdessä työntekijän kanssa. Ammattilainen, jolla on herännyt huoli lapsen turvallisuudesta, lataa sovelluksen yhdessä lapsen kanssa tämän puhelimeen. Asentamiseen tarvitaan yleensä vanhempien lupa.

Tutustu Turvakamuun: https://youtu.be/DiQNxANGCc0

Lisätietoa 
nettiturvakoti.fi/turvakamu, kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen puh. 0445265256 ja viestintäpäällikkö Mikko Savolainen puh. 040 587 7278,

Ensi- ja turvakotien liitto täyttää 75 vuotta –
avun tarve kasvanut korona-aikana

Ensi- ja turvakotien liitto on 75-vuotias vaikeissa tilanteissa elävien lasten ja perheiden ääni ja edunvalvoja. Liitolla on 30 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea. Ensi- ja turvakotien liitosta haki viime vuonna apua ennätyksellisesti 23 787 henkilöä. Vuonna 2019 vastaava määrä oli 16 081. Lähisuhdeväkivallan vuoksi apua haki 11 500 henkilöä. Lisätietoja: www.ensijaturvakotienliitto.fi

Vuoden Kellokas -tunnustuspalkinto

Vuoden kellokas on Naistoimittajat ry:n vuodesta 1973 jakama palkinto henkilölle, työryhmälle tai organisaatiolle, joka on merkittävällä tavalla kiinnittänyt huomiota ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen kysymykseen. Palkinnon yli 40-vuotisen historian aikana sen saajat ovat useimmiten olleet naisia tai naisryhmiä. Vuoden 2019 Kellokas oli Yleisradion toimittaja Jessikka Aro, joka vastustaa julkisesti maalittamista ja häiritsemistä.