28.
elo
2017

Sote-mylly pyörittää talentialaisia

Raakaa ja tylyä on meininki aika ajoin sote-myllyssä pyörivillä talentialaisilla. Sosiaalialan korkeakoulutettujen työpaikkoja on uhattuna, kun etenkin yksityiset terveys- ja sosiaalialan yritykset virittävät itseään kilpailukuntoon.
Talentialaiset kutsuivat Naistoimittajat kuulemaan muun muassa, millaista työtä sote-alan yritykset tekevät palkkatasa-arvon eteen. Aamiaispöydän ympärillä keskusteltiin palkanalennuksista ja ylityökorvauksia syövien johtajasopimusten vaikutuksista.
Mitä ne sellaiset johtajasopimukset sitten ovat? Edunvalvojien mukaan ne tarkoittavat vastuun lisäksi sitä, että sopimuksen allekirjoittanut luopuu esimerkiksi ylityökorvauksista. Pitkät työpäivät tulevat kuin ylimääräisinä etuina.
Sosiaalialalla korkeakoulutetutkin työntekijät ovat talentialaisten mukaan aivan liian usein määräaikaisissa työsuhteissa. Paikalla olleet naistoimittajat kyselivät innokkaasti kuvioiden taustoja. Puhuttiin monelle naistoimittajallekin tutusta asiasta.
– Osakkeenomistajat tahtovat omansa ja työntekijät joustavat, tuntui olevan yleinen ajatusmalli paikallaolijoiden kahvipöytäkeskustelussa. Välillä kuulijat pyörittivät päitään ja ihmettelivät, että ihanko näin julmasti työntekijöitä sosiaalialalla kohdellaan.
Tilaisuuden emännät muistuttivat, että toki sosiaalialalla on ennenkin ollut yksityisiä toimijoita. Kaikki sosiaalityö ei ole kuntien tai valtion hoidossa. Mutta aiempina vuosina toimijat olivat aika paljon voittoa tavoittelemattomia säätiöitä, järjestöjä tai yhdistyksiä.
Kuulimme kovaa tekstiä ja ymmärsimme, että yhteiskunta on isojen muutosten edessä.
Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Sen tietää siitäkin, että naistoimittajat viihtyivät tilaisuudessa reippaasti yli sille varatun ajan….eikä se yksin johtunut maukkaasta aamiaisesta. Kiitos hyvästä tilaisuudesta!
Hia Sjöblom