Elina Kervinen (vas.) ja Anna-Liina Kauhanen

Salongissa puhuttiin puolustuspolitiikasta

 

Naistoimittajien Salongin teemana oli 12.3. puolustuspolitiikka, josta alustivat viime syksynä maanpuolustuskurssin käynyt pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhanen ja Naton toimintaan erikoistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Elina Kervinen, molemmat Helsingin Sanomista ja Naistoimittajien jäseniä.

Anna-Liina kertoi neliviikkoisesta tiivistä maanpuolustuskurssista, jonka opetus perustuu kokonaisturvallisuuteen, selviytymiseen kriisitilanteissa.  Kurssilaiset perehtyivät eri toimialoihin vierailujen, luentoja ja ryhmätöiden kautta.
Osallistujat kurssille valitaan virka- ja työtehtävien perusteella yhteiskunnan eri sektoreilta, media yhtenä näistä. Mediaa ovat usein edustaneet päätoimittajat, nyt Anna-Liina pääsi mukaan kirjoittavana toimittajana.
Naistoimittajat ry esitti kurssille Anna-Liinaa Naisjärjestön Keskusliiton kautta, joka kokosi 72 jäsenjärjestönsä ehdokkaat ja vei ne Maanpuolustusopetuksen neuvottelukunnalle, joka hyväksyy osallistujat.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Elina Kervinen oli puolitoista vuotta (heinäkuusta 2022 tammikuuhun 2024) HS:n Nato-toimittaja ja keskittyi teemakirjeenvaihtajana siihen, mitä Nato-jäsenyys yleensä, ja etenkin Suomelle, merkitsee ja miten Nato toimii. Hän on seurannut myös tarkoin Ruotsin jäsenyyshakemuksen vaiheita.  Elina tuntee Ruotsin politiikkaa toimittuaan 2010-luvulla neljä vuotta HS:n Tukholman kirjeenvaihtajana.
Hän kertoi, millaista oli Nato-kirjeenvaihtajana perehtyä Naton toimintaan, saada haastatteluja ja päästä tutustumaan eri tahoille.

Viidentoista yhdistyksen jäsenen kesken virisi antoisien alustusten pohjalta vilkas keskustelu kahden ja puolen tunnin ajan. Salongissa viihtymistä lisäsi iltapalatarjoilu.
Salonki järjestettiin tällä kertaa Naistoimittajien puheenjohtaja Riitta Lehtimäen kauniissa kodissa Veräjämäessä.
Teksti ja kuva Riitta Närhi