16.
maalis
2017

Porot kuuluvat tuulelle -näytös

Porot kuuluvat tuulelle on 40-minuuttinen dokumenttielokuva, jolla kymmenen Käsivarren paliskunnan porosaamelaista kertoo omin sanoin uhkista,jotka vaarantavat heidän perinteisen elinkeinonsa ja kulttuurinsa. Naistoimittajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa on paikalla dokumenttielokuvan ohjannut, käsikirjoittanut ja osin kuvannut Päivi Kapiainen-Heiskanen, joka vastaa filmin jälkeen kysymyksiin. Kapiainen-Heiskanen on Naistoimittajat ry:n hallituksen jäsen.

Dokumenttielokuva on kuvattu kesällä 2015 Enontekiöllä, ja se sai ensi-iltansa Skábmagovat-festivaalilla Inarissa viime vuoden tammikuussa ja seuraavana päivänä Jään reunalla -festivaalilla Helsingissä. Dokumentti on  esitetty myös Savonlinnan kv. luontoelokuvafestivaaleilla, Rauman sinisen meren elokuvajuhlilla, Wildlife Vaasa -luontoelokuvafestivaalilla (pohjoismaisten luontoelokuvien sarjassa kolmas), Native Spirit -filmifestivaalilla Lontoon yliopistossa ja Sunrise-filmifestivaalilla Kanadan Nova Scotialla, missä se valittiin parhaaksi kansainväliseksi elokuvaksi. Lisäksi sitä on näytetty erilaisissa tutkijatapaamisissa, seminaareissa ja saamelaisiin liittyvissä tilaisuuksissa eri puolilla maata.

Dokumentin tähti on näyttelijä OTM Anni-Kristiina Juuso, joka johdattaa katsojat oman yhteisönsä ja jutaavan poronhoidon pariin. Edelleen Enontekiöllä asuva Juuso on todennäköisesti maailmalla tällä hetkellä tunnetuin suomalainen naisnäyttelijä. Hänet muistetaan Käki-elokuvasta (2002 Venäjä), jota näytetään edelleen joka vuosi Voiton päivänä Venäjän televisiossa ja Kautokeinon kapina -elokuvasta (2008, Norja), josta hän sai Norjassa Jussi-palkintoa vastaavan Amanda-palkinnon. Viime vuosina hän on ollut mukana mm. Tsamo- ja Tappajan niminen mies -elokuvissa.

Dokumentti valmistui osana Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa? -hanketta, jota koordinoi Lapin yliopisto/Arktinen keskus ja mukana olivat Tampereen ja Helsingin yliopistot. Yksivuotisessa hankkeessa keskityttiin pohtimaan ympäristösovittelun paikkaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuosi sitten tammikuussa päättynyt hanke tuotti laajan videoaineistopankin sekä englanninkielisiä podcast-juttuja, jotka löytyvät hankkeen kotisivulta: http://www.ymparistokonfliktisovittelu.fi

Dokumenttielokuvan FB-sivusto: https://www.facebook.com/porot kuuluvattuulelle/?fref=ts

Saamelaisten oikeuksien toteutumisesta julkaistiin tammikuun lopussa laaja, valtioneuvoston teettämä kansainvälinen tutkimus: http://tietokayttoon.fi/hankkeet/hanke-esittely/-/asset_ publisher/saamelaisten-oikeuksien-toteutuminen-kansainvalinen-oikeusvertaileva-tutkimus

Filmissä on englanninkielinen tekstitys.

 

Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuva ja Q&A torstaina 16.3. klo 16.30 alkaen Nessling Nestin aulassa, (Fredrikinkatu 20 A 10, 2.krs). Nessling Nestin aulaan mahtuu enintään 30 henkilöä. Mukaan ovat tervetulleita Naistoimittajat ry:n jäsenet ja jäsenyydestä kiinnostuneet.
Kahvitarjoilu. Ilmoittautumiset viimeistään 14.3. mennessä: