Vuoden 2022 Kellokas on Outi Salovaara.

Outi Salovaara 50. Kellokas

Naistoimittajat ry valitsi nimikkotunnustuksensa saajaksi eli Vuoden Kellokkaaksi (2022) lappeenrantalaisen freetoimittaja Outi Salovaaran. Tunnustus jaettiin nyt 50. kerran.

Vuoden Kellokas -tunnustus myönnetään toimittaja Outi Salovaaralle sinnikkäästä tutkivasta journalismista erityisesti Venäjään liittyen. Mainittavaa on myös se, että Outi Salovaara siirtyi vakituisesta toimittajan työstä freetoimittajaksi, jotta voisi keskittyä tekemään tutkivaa journalismia. Päätös kertoo Outi Salovaaran sinnikkyydestä, sillä freetoimittajalle tutkivan journalismin tekeminen on erityisen haastavaa ja erityisen vaikeaa on kirjoittaa sotaa käyvästä Venäjästä. Outi Salovaara osaa venäjää ja opiskelee kieltä aktiivisesti.

Outi Salovaara on kirjoittanut Helsingin Sanomiin yksin tai työryhmien jäsenenä vuoden 2022 aikana noin 40 artikkelia Venäjään liittyen. Hän on perannut niin venäläisten tekemiä kiinteistökauppoja kuin Rotenbergin suvun toimia ja dosentti Johan Bäckmanin venäjämielisyyttä. Koulutukseltaan Salovaara on sekä kauppatieteiden maisteri että yhteiskuntatieteiden maisteri.

Outi Salovara on työskennellyt freenä vuodesta 2016. Hän on työskennellyt aiemmin Helsingin Sanomien aluetoimittajana, Taloussanomien ja Etelä-Saimaan lähialuetoimittajana sekä Etelä-Saimaassa lähinnä talous- ja Venäjä-toimittajana. Hän aloitti työuransa vientiassistenttina ja toimistotöissä.

Outi Salovaara on palkittu aiemminkin. Kellokkaan kellon lisäksi hänellä on vuonna 2009  Tutkivan journalismin yhdistyksen myöntämä Lumilapio-palkinto.