Naistoimittajien Työelämäkerta-hanke

Tuomme näkyvyyttä naisjournalistien työlle ja esittelemme sen monipuolisuutta tallentamalla työlämäkertoja. Naistoimittajien vuoden 2020 suurhankkeessa tuodaan samalla esille median muutoksen eri puolia ja vaiheita tavalla, jossa tunnistetaan naisten näkökulma ja osuus muutoksiin. Keräys huipentuu Naistoimittajien 75-vuotisjuhlaan keväällä 2021, jolloin nostamme esille tärkeimpiä aiheita.

Vuoden 2020 aikana tehtävät haastattelut tulevat tuomaan esille eri tehtävissä ja asemissa sekä eri aihepiirien äärellä toimivia journalisteja. Hanke taltioi laajasti median murrosta printistä digiin ja naisten työtä media-alan johtajista omakustanteisten verkkojulkaisujen pioneereihin, paikallislehdistä kansainvälisissä tehtävissä toimiviin. Hankkeen tärkein tavoite on mahdollistaa myöhempää tutkimusta, jossa naisia ei ole unohdettu tai ohitettu, ja siksi originaaliaineistot (äänitteet, mahdollisesti kertyvät valokuvat ja muut dokumentit)  tallennetaan tulevan tutkimuksen käyttöön Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon seuran ohjeiden mukaisesti. Alfred Kordelinin säätiö rahoittaa keräyksen organisointia ja arkistointityötä.

Haastattelutyö tehdään vapaaehtoisvoimin. Rekrytoimme vapaaehtoisia laajasti journalistien eri järjestöjen kautta, tule sinäkin mukaan! Toivomme, että haastattelijat muodostavat työskentelyä varten pienryhmiä, mutta yksinkin voi toimia. Haastattelijat päättävät itsenäisesti, ketä haastatellaan ja millä perusteella haastateltavat valitaan – ryhmässä voitte haastatella myös toinen toisenne. Vaikka valintakriteeri on vapaa, ehdotuksiakin on tarjolla; haastateltavien valintakriteerejä voisivat olla 1980-90 -lukujen ns. kultaiset vuodet eli esim. suurten naistenlehtien toimituksien keulahahmot, 2000-luvun digibuumin uranuurtajat, feministi- ja tasa-arvotoimittajat tai muun aihealueen tekijät, tai ”palkituimmat”, ”menestyneimmät”, ”nuorimmat”, jne., tai idealla ”jokainen on tarinan arvoinen.

Vapaaehtoiset haastattelijat kirjoittavat kukin tekemänsä haastattelun pohjalta työelämäkerran, joka julkaistaan noin 5000 merkin laajuisena Naisten Ääni –verkkojulkaisussa. Haastattelijoille järjestetään tapaamisia ja tarjotaan editointiapua.

Kiinnostaako hanke? Lisätietoa saat liittymällä Naisjournalistien työelämäkerrat Facebook-ryhmään.