Naistoimittajat juhlivat 75 toimintavuottaan

Puolensataa Naistoimittajat ry:n jäsentä juhli yhdistyksen 75-vuotista taivalta Sokos-hotelli Vaakunan 10.kerroksen tilausravintolassa Helsingin keskustassa keskiviikkona 10.11.2021
Iloisessa juhlassa puhuttiin myös asiaa niin valtiovallan tervehdyksen videomuodossa tuoneen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan kuin Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori Ritva Leinon juhlapuheessa. Kumpikin valotti toimittajien työssä näkyviä muutoksia ja tulevaisuuden näkymiä.

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori Ritva Leino.

Nämä aiheet tulivat erinomaisesti esille myöhemmin illalla, kun yhdistyksen juhlavuoden hankeen, Naisjournalistien työelämäkerrat, pohjalta tehty video sai ensi-iltansa. Sen käsikirjoituksen olivat tehneet hanketta vetäneet Maija Töyry ja Jenna Parmala. Kuvauksesta ja ohjauksesta vastasi Minna Kurjenluoma.
Tämä hanke on voitu toteuttaa Kordelinin säätiön myöntämän apurahan turvin.

Oman, tärkeän osan juhlasta saivat yhdistyksen kuusi kunniajäsentä Marjo Cunningham, Maija Kauppinen, Leena Linnus, Ritva Reinboth, Maija-Kaarina Saloranta ja Leena Tamlander-Pulli, jotka kaikki olivat saapuneet iloksemme paikalle. Sanavalmiit, kuinkas muuten, leidit toivat esittelynsä yhteydessä esille mainioita hetkiä ja sattumuksia omalta aktiiviajaltaan järjestön tehtävissä.

Kunniajäsenet ylärivi vas. Vellamo Vehkakoski, Maija Kauppinen, Marjo Cunningham, Maija-Kaarina Saloranta ja Raija Lahtinen, alarivi vas. Ritva Reinboth, Leena Tamlander-Pulli ja Leena Linnus.

Juhlavuoden kunniaksi kunniajäsenistöön oli kutsuttu kaksi uutta tarmokasta aiempaa puheenjohtajaa, Vellamo Vehkakoski, joka toimi puheenjohtajana ja Raija Lahtinen, pj. vv. 2017-19.

Yhdistyksen historian suurinta hanketta, Afganistanin toimittajanaisten yhdeksän vuotta kestänyttä koulutusta vuosina 2009-17, valotettiin parillakin tavalla.
Suomessa jo vuosia asunut afgaanitoimittaja Shakiba Adil kertoi puheessaan hankkeesta ja etenkin viime aikaisista tapahtumista Afganistanissa – hän oli paikalla, kun telebanit ottivat vallan.
Juhlassa julkaistiin Naistoimittajien loppuraportti tästä Learning Together -hankkeesta, jota vuodesta 2018 lähtien on jatkanut itsenäinen, vapaaehtoisuuteen perustuva Learning Together -verkosto online-periaatteella.
Raportin on kirjoittanut toimittaja Kristiina Sarasti, editoinnista on vastannut Johanna Liukkonen ja taitosta  AD Eeva Värtö. Raporttiprojektia johti yhdistyksen pj. Riitta Lehtimäki.
Raportin tekemistä tuki Ulkoministeriö.

Illan musiikista vastasi Dallepé-orkesterin kaksikko, sen johtaja, oopperalaulaja, baritoni Juha Hostikka ja harmonikkataitelija Niko Kumpuvaara.  Yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Lehtimäki veti juhlan ohjelman suvereenisti.
Teksti Riitta Närhi
Kuvat Minna Kurjenluoma

Harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara ja baritoni Juha Hostikka.