Sirpa Kähkönen (vas.) ja Sanna Wirtavuori

Kirjallisuusillat alkoivat

Naistoimittajien ensimmäisessä kirjallisuusillassa oli vieraana kirjailija Sirpa Kähkönen.

Naistoimittajien lukupiiri oli pandemian takia pitkähkön ajan tauolla. Vihdoin uskalsimme aloittaa jälleen kokoontumisen kirjallisuusteemalla. Koska monet jäsenistämme ovat muissakin lukupiireissä, päätimme, että jatkamme uudella konseptilla, jota lähti syksyllä 2023 vetämään hallituksen jäsen Sanna Wirtavuori.

Perustimme kirjallisuusillan, jossa aiheena voivat olla kirjat, kirjailijat, kustantajat, erilaiset trendit ja kirja-alan ilmiöt.
Ensimmäinen kirjallisuusilta järjestettiin Sannan kotona Kirjamessujen avauspäivän iltana 26.10.2023.
Sanna oli kutsunut vieraaksi kirjailija Sirpa Kähkösen, jonka 36 uurnaa. Väärässä olemisen historia ilmestyi elokuussa.

Teos  on saanut kiittäviä arvioita niin kriitikoilta kuin lukijoilta. Illan vieraista, parista kymmenestä naistoimittajasta, jotkut olivat jo lukeneet Kähkösen uutuuden, toisille se oli uusi ja lukematon, mikä ei kuitenkaan tahtia haitannut.
Kirjailija kertoi ryhmälle teoksesta ja sen synnystä, joka herätti vireää keskustelua.
Illan aikana nautittiin emännän tarjoamasta mainiosta iltapalasta.

Sirpa Kähkönen on kirjoittanut vuodesta 1998 lähtien Kuopio-sarjaa: Mustat morsiamet (1998), Rautayöt (2002), Jään ja tulen kevät (2004), Lakanasiivet (2007), Neidonkenkä (2009), Hietakehto (2012), Tankkien kesä (2016), Muistoruoho (2019) ja Vihreä sali (2021).

36 uurnaa. Väärässä olemisen historia sijoittuu sekin Kuopioon, vaikkei ole sarjan osa. Kirjan päähenkilö on kertojan äiti, Riitta,  Kähkönen kertoi, että kirjan tarina on omakohtainen, mutta hän on etäännyttänyt kertojan.
-Se on äidin ja suvun tarina. Isovanhemmat ovat kirjassa läsnä.

Sirpa Kähkösen äiti kuoli keväällä 2022. Hän löysi äidin päiväkirjat, joita ei ollut aiemmin lukenut. Koko viime syksyn hän mietti, millaisen kirjan hän äitinsä tarinasta kirjoittaisi. Tämän vuoden alussa hän aloitti kirjoitustyön, jota teki omien sanojensa mukaan kuin vimmassa. Hän kertoi, ettei tekstiä tarvinnut kirjoittamisen jälkeen paljoakaan muokata. Vain aloituksia oli useampia.
-Se oli kaikkein rajuin ja väkevin prosessi, missä olen ollut, sanoi Sirpa Kähkönen. -En yhtään tiedä, miten jatkan, en edes mistä alan kirjoittaa seuraavaksi.

Kähkönen on kirjoittanut hienon kirjan ilmaisuvoimaisesta, temperamenttisesta äidistään ja siitä, millaista oli olla hänen tyttärensä.
Teksti ja kuva: Riitta Närhi