Martta Kaukonen

Kirjallisuusillassa Martta Kaukonen

Martta Kaukonen

Toimiminen parikymmentä vuotta ekokuvakriitikkona näkyy Martta Kaukosen kolmessa kirjassa, Terapiassa (2021), Sinun varjossasi (2022) ja Hengissä (2023). Elokuvallinen ote tiiviine, napakoine kohtauksineen ovat ominaisia Kaukoselle.
Näin todettiin 27.2. Naistoimittajat ry:n kirjallisuusillassa, jossa yhdistyksen jäsen Martta oli 15 osallistujakollegan vieraana kertomassa omasta kirjailijatyöstään.
Martta kertoi, ettei koskaan ajatellut ryhtyväni kirjailijaksi, mutta kerran sitten hieman ennen nukahtamista hän näki kohtauksen, jonka nousi kirjoittamaan muistiin. Se on hänen esikoiskirjansa alkulause.
Terapiassa-kirjaa hän kirjoitti neljä vuotta. Sivuja kertyi 600, mutta lopullisessa versiossa on 200 sivua vähemmän.
Nyt kirjan julkaisuoikeudet on myyty 13 maahan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan, Puolaan, Tsekkiin, Unkariin, Tanskaan, Saksaan, Italiaan, Kroatiaan, Kreikkaan, Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Kahdessa viimeksi mainitussa se ilmestyy 8.3.2024 tittelillä Follow the Butterfly.
Terapiassa -kirjasta on sovittu tehtäväksi saksankielinen tv-sarjakin.
Martan kirjallinen agentti on Elina Ahlbäck, joka on jo liki 15 vuoden ajan kansainvälistänyt menestyksellä suomalaiskirjailijoiden teoksia.
Martta kertoi, että kun hän lupasi jatkaa esikoiskirjansa tarinaa toisessa teoksessa ja teki siitä parin sivun synopsiksen, agentti saattoi myydä oikeudet kahdesta teoksesta kuuteen maahan. Sitten Martan oli tietysti kirjoitettava se kirja, Hengissä, joka ilmestyi viime vuonna 271-sivuisena.
Nyt Martta on kirjoittamassa kolmatta osaa tähän kirjasarjaan. Sen ilmestyy vuonna 2025 WSOY:n kustantamana.

Näiden kahden sarjamurhaaja Irasta kertovan kirjan välissä Martta ehti vuonna 2022 julkaista itsenäisen Sinun varjossasi -teoksen, joka kertoo Me Too -liikkeestä.

Elokuvakriitikko ja toimittaja Martta Kaukosesta on kehittynyt omaääninen, tuottelias, kokopäivätoiminen kirjailija.

Naistoimittajat ry:n kirjallisuusillan järjesti Sanna Wirtavuori.

Teksti Riitta Närhi, kuva Otto Virtanen/WSOY