Katja Gauriloff

Katja Gauriloff on Vuoden 2023 Kellokas

Naistoimittajat ry myönsi Vuoden 2023 Kellokas -tunnustuspalkinnon elokuvaohjaaja Katja Gauriloffille huomion kiinnittämisestä vähemmistön historiaan ja oikeuksiin universaalin elokuvataiteen keinoin. Taiteellisesti korkeatasoinen teos on tärkeä yhteiskunnallinen puheenvuoro saamelaisten puolesta.

Elokuvaohjaaja Katja Gauriloffin lokakuussa 2023 ensi-iltaan tullut Je’vida-elokuva on maailman ensimmäinen koltansaamelainen fiktioelokuva. Mustavalkoinen elokuva kertoo meille suomalaisessa valtakulttuurissa kasvaneille oman kielen ja kulttuurin menetyksestä sekä ulkopuolisuuden tunteen rakentumisesta. Samalla elokuva kertoo voimaannuttavasti saamelaisille heidän omasta historiastaan omalla kielellä ja omien tarinoiden voimin.

Je’vida-elokuva tapahtuu kolmessa eri aikatasossa: päähenkilön lapsuudessa 1950–60-luvuilla, nuorena aikuisena ja 70-vuotiaana. Päähenkilö lähtee nuorena aikuisena lapsuuden pakkosuomalaistumisen jälkeen etelään. Valinta on oma, mutta myös pakotettu. Tämä kahden kulttuurin välissä eläminen koskettaa erityisesti, sillä tilanne ja tunne oman valinnan ja kulttuurin asettaman pakon välillä on todellisuutta naisille kautta maailman.

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa ja koltansaamea puhuu äidinkielenään enää noin 300 ihmistä.  Sorto ja syrjintä on alkuperäiskansalle tuttua yhä edelleen. Je’vida-elokuva on tärkeä puheenvuoro niiden puolesta, joiden ääntä ja tarinaa ei ole haluttu kuulla.

Suomalais-kolttasaamelainen dokumentti- ja elokuvaohjaaja Katja Gauriloff on syntynyt 6.12.1972 Inarin Sevettijärvellä ja asuu Rovaniemellä. Dokumenttielokuvia Huuto tuuleen (2007), Säilöttyjä unelmia (2012), Voimanlähde (2013) ja Kuun metsän Kaija (2016). Näytelmäelokuvia: Baby Jane (2019) ja Je´vida (2023). Palkintoja: Jussi-palkinto parhaasta dokumentista 2017, Suomi-palkinto 2023.

Je’vida oli ehdolla kuudessa eri kategoriassa Jussi-palkintoja jaettaessa 2024: Vuoden käsikirjoitus, kuvaus, musiikki, leikkaus, pukusuunnittelu ja äänisuunnittelu -kategorioissa. Jussi palkinnon Je’vida sai musiikista, pukusuunnittelusta ja äänisuunnittelusta.

Vuoden kellokas on Naistoimittajat ry:n vuodesta 1973 jakama palkinto henkilölle, työryhmälle tai organisaatiolle, joka on merkittävällä tavalla kiinnittänyt huomiota ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen kysymykseen. Palkinto jaettiin nyt 51. kerran.

Palkitsemistilaisuus oli keskiviikkona 8.5. klo 17 Keskustakirjasto Oodin Kino Reginassa. Palkisemisen jälkeen esitettiin Je’vida.
Tilaisuus oli avoin kaikille, ja Naistoimittajat ry järjesti sen Suomen elokuvaohjaajien liiton, SELOn, kanssa.

Kuva: Ville Juurikkala