Eva Biaudet - Vuoden 2021 Kellokas

Eva Biaudet on vuoden 2021 Kellokas

Naistoimittajat ry – Kvinnliga Journalister rf  valitsi  useiden ehdokkaiden joukosta Vuoden Kellokkaaksi kansanedustaja Eva Biaudet´n.

Eva Biaudet on tehnyt vakuuttavaa työtä tasa-arvon eteen paitsi kansanedustajana ja ministerinä myös Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana kuuden vuoden ajan.  Biaudet´n kaudella Naisjärjestöjen Keskusliitto on kasvanut ja on nyt suurimmillaan. Järjestöön kuuluu 72 yhdistystä, joilla on yhteensä noin 400 000 jäsentä.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on asiantuntija, jonka näkemykset otetaan huomioon mm. lainsäädäntöä valmisteltaessa. Eva Biaudet on vaikuttanut keskeisesti siihen, että ymmärrämme tasa-arvon vaativan koko ajan käytännön tekoja.

”Olemme rikkoneet myytin, että tasa-arvo tapahtuu itsestään”, Eva Biaudet sanoo.

Hänelle on tärkeää löytää eri mahdollisuuksia tuoda naisten ääni esille ja nostaa tasa-arvokysymyksiä päivänpoliittiselle agendalle.

”Työ kansalaisjärjestöissä on pitänyt minut ajan hermolla ja on ollut voimaannuttavaa ajaa asioita yhdessä 400 000 jäsenen voimin. Yhdessä olemme aina vahvempia. Olen erityisesti halunnut näyttää tukeni nuoremmille naisvaikuttajille. Olen vakaasti yrittänyt kannatella Madeleine Albrightin sanontaa, helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan. Tasa-arvokysymykset edellyttävät päämäärätietoista työtä ja asiantuntemusta ­– kyseessä ei ole mikään pieni asia. Naisten oikeudet koskettavat kuitenkin noin puolta maailman ihmisistä”, Biaudet sanoo

Eva Biaudet on luottamustoimessaan Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana ollut ajamassa sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia. Monet Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteista pääsivät nykyisen hallituksen ohjelmaan: perhevapaauudistus, samapalkkaisuuden toimet, suostumuksen puute raiskauksen tunnusmerkiksi sekä translain uudistus. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle kohdennettiin lisärahoitusta ja Suomeen perustetaan naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan toimi.

Eva Biaudet saa Vuoden Kellokas palkinnon erittäin vaikuttavasta työstä tasa-arvon hyväksi.

Eva Biaudet on ollut RKP:n kansanedustaja 1991–2006 ja vuodesta 2015. Hän oli Lipposen II hallituksen peruspalveluministeri ja tasa-arvoministeri 1999–2000 ja 2002–2003 ja RKP:n presidenttiehdokas 2012. Biaudet on ollut myös Etyjin ihmiskaupan vastaisen toiminnan erityisedustaja sekä Suomen yhdenvertaisuus- ja vähemmistövaltuutettu.

Teksti: Riitta Lehtimäki
Kuvat: Riitta Närhi