Kirsi Mattila ja Marzia Gholani tapasivat useita kertoja Afganistanissa.

Ystäväni, Marzia -elokuvan kuvauksista. Kabul siintää alla. Kuvaruutu elokuvasta.

Afgaaninaisen elämästä

Dokumenttielokuva Marzia, ystäväni tarkastelee nuoren afgaaninaisen elämää neljän vuoden ajalta. Henkilökohtainen nousee poliittiseksi, yksilön tarina kuvastamaan kokonaisen kansanosan kohtaloa.

Ohjaaja Kirsi Mattila oli Afganistanissa kouluttamassa paikallisia toimittajanaisia Naistoimittajat ry:n ja Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöhankkeen tiimoilta. Hän tutustui kurssilaisiin ja heidän elämäänsä. Syntyi ajatus kuvata siitä dokumentti.

Mattila seurasi Marzian elämää vuosina 2011–2014. Alussa nuori neitonen työskentelee uutistenlukijana ja ihailee Hillary Clintonia. Hän haluaa opiskella ja tehdä töitä, ja haaveilee saavuttavansa elämässä suuria suuren esikuvansa tapaan. Marzia myös haluaa valita itse mieleisensä, edistyksellisen aviomiehen.

Tarina kiertyy auki rauhallisesti ja tempaisee arvaamatta mukaansa. Filmaamista vaikeuttivat monet tekijät, ei vähiten paikalliset perinteet ja maan turvallisuustilanne. Mattila on ottanut mukaan myös otoksia omasta kodistaan: hän Suomessa ja Marzia siellä Afganistanissa, kaksi ystävystä.

Elokuvan ennakkonäytös on 23. maaliskuuta Eurooppasalissa, Malminkatu 16. Tilaisuus alkaa klo 16.30 ja paikalla elokuvasta kertomassa ovat ohjaaja Kirsi Mattila ja päähenkilö Marzia. Tilaisuus on maksuton ja esteetön. Tervetuloa!
Elokuvan maanlaajuinen ensi-ilta on 7.4.2015.