Toimittaja Anna-Lena Laurén tupsahtaa kahvilaan kiireellä mutta pirteänä. Hänellä on vain kaksi päivää aikaa Suomessa, joten aikataulu on tiukka.
Laurén lähti ruotsinkieliseksi kirjeenvaihtajaksi Moskovaan vuonna 2006. Hän raportoi ensiksi Ylen ruotsinkieliselle toimitukselle, sittemmin Hufvudstadsbladetille. Tällä hetkellä Laurén on virkavapaalla HBL:n kirjeenvaihtajan täysiaikaisesta pestistä ja tekee raportteja HBL:n lisäksi myös Ruotsin TV4:lle ja Göteborg Postenille.
Parhaiten Laurén on tullut tunnetuksi kolmesta Venäjää ja Kaukasuksen aluetta ja maita käsitelleestä kirjastaan: Hulluja nuo venäläiset, Vuorilla ei ole herroja – Kaukasiasta ja sen kansoista ja Sitten saavuin Moskovaan.
Kirjat ovat syntyneet Venäjän ja venäläisen elämäntavan tuottamista ehtymättömistä jutunaiheista. Luentomatkoillaan Suomessa Lauren on huomannut, että Venäjä kiinnostaa taas.
Nyt kirjoitusvapaan aikana on syntymässä myös neljäs kirja Kuinka kallis vapaus, Demokraattisesta vallankumouksesta Ukrainassa, Georgiassa ja Kirgisiassa. Kirja julkaistaan ensi syksynä.
Laurén haluaa analysoida demokratian rakentamisen ongelmia. Hänen mukaansa näissä maissa toistuu samankaltaisia kaavioita. Tuoreiden demokratian tiellä olevien maiden on vaikea myöntää tekemiään virheitä. Pyritään monoetniseen yhteiskuntaan vaikka kansakuntien monikulttuurisuus voitaisiin nähdä rikkautena.
Seuraavaksi on vuorossa juttumatka olympia-kaupunki Sotshiin. Sieltä Laurén palaa takaisin Moskovaan kirjahankkeensa ja Sissel-tyttärensä luo.