Kirsi Itkonen kertoi kokemuksistaan Nepalista, missä hän oli lahjoittamassa omaa osaamistaan Skills Donation -periaatteella maalaiskylien naisten aseman kohentamiseksi.

Turkulainen MBakery on räätälöinyt pankkileivoksen naisten makuun. Maiskis!

Naisten Pankki tarjosi tarinoista virtaa

Voi että teki hyvää. Iloista tsemppihenkeä ja päättäväistä tahtoa tehdä asioita, jotka voisivat pelastaa maailmaa. Naisten Pankki kutsui Naistoimittajat vieraakseen 16.8.2016 kuulemaan kannustavia auttamisen tarinoita.

Innokas vapaaehtoisten naisten porukka kertoi toiminnastaan ja tuloksista eduskunnan pikkuparlamentissa naistoimittajille, joita oli tullut paikalle toistakymmentä. Puheiden ja keskustelujen välillä nuoleskelimme huuliamme turkulaisen MBakeryn pankkileivoshurmiossa. Leipomo on yksi niistä monista yrityksistä, jotka ovat lähteneet mukaan tukemaan pankkitoimintaa naisten elinolojen parantamiseksi kaukaisissa kehitysmaiden kylissä.

– Ja työ tuottaa tuloksia. Tänä vuonna saavutimme 10 miljoonan euron keräystavoitteen, Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen iloitsi. Naisten pankki on paiskinut töitä pian kymmenen vuotta ja toiminta kasvaa ja leviää. Rahaa kerätään vapaaehtoisvoimin ja uusia keinoja keksitään ja rakennellaan. Hankkeiden toteutuksesta vastaa Kirkon Ulkomaanapu.

Arja Schobesberger kertoi naistoimittajille, miten Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma kasvaa ja monipuolistuu. Rahaa kerätään yhdistämällä liikuntaa ja hyvien tekojen tahtoa.

– Ensimmäinen KNA -tapahtuma toteutettiin 2010 Helsingissä. Kävelijöitä oli mukana parituhatta. Nyt kävellään, golfataan, joogataan ja tanssitaan naisille ammatteja. Tapahtumia on useilla paikkakunnilla.

Suomalainen keksintö

Schobesberger kertoi, miten suomalainen hyväntekeväisyyskeksintö leviää maailmalle.

– Naisten työllistämiseen ja yrittäjyyteen kävellään ja liikutaan tänä vuonna rahaa kymmenillä paikkakunnilla Suomessa ja yli 20 paikkakunnalla ulkomailla. Naistoimittajat ihmettelivät, mistä raha käytännössä kassaan kertyy. Pankkilaiset selvittivät, miten osallistumismaksun esimerkiksi KNA-tapahtumaan voi itse päättää ja maksaa Naisten Pankin tilille.

– Vinkiksi on annettu, että 30 eurolla pystytään kehitysmaan naiselle saamaan mahdollisuus ammattiin, työhön ja omaan toimeentuloon, Arja selvitti.

Naisten Pankilla on myös kuukausilahjoittajia, joita kutsutaan bisnesenkeleiksi.

Liberiasta liikkeelle

– Kaikki alkoi käynnistä Liberiassa 2010, kertoi matkalla mukana ollut Leena Koivu-Kulmala.

– Paras tuliainen sisällissodan runtelemasta maasta oli toivo. Asioille voidaan tehdä jotain. Naisia auttamalla heille tulee mahdollisuus auttaa omia perheitä, kyliä ja lapsiaan.

– Uutta on osaamisen lahjoittaminen, Nepalista arviontimatkalta palannut Kirsi Itkonen kertoi. Jokainen, joka tahtoo auttaa voi lahjoittaa tietoa ja taitoa, joka taas vie kehitysmaan naisia eteenpäin.

Iloiseen auttajien ryhmään on tullut paljon nuorta voimaa. Riikka Salmela kertoi, miten Naisten Pankin nuoret eli Next Generation -porukka pistää tuulemaan. Vapaaehtoistoiminta palkitsee, kannustaa ja innostaa nuoria.

Reetta Meriläinen kertoi tilanteista köyhissä kylissä, missä innokkaat naiset opettelivat käsitöitä ja halusivat edistyä. Sieltä auttamisen halu kumpusi.

– Nainen tahtoo perustaa ompelimon, mutta hänellä ei ole varaa edes saksiin. Tämä ei voi olla oikein. Jotain pitää tehdä. Keksimme keinon, miten liikunta ja tuloksellinen auttaminen voidaan yhdistää. Se tuntuu hyvältä. Tekee mieli lähteä kävelemään, juoksemaan, pyöräilemään köyhemmän maan sisarelle työn mahdollisuuksia, jotta maailma olisi edes hiukan parempi.

Katso lisää Naisten Pankin nettisivuilta. Sieltä löytyvät myös tilinumerot, joille lahjoituksia voi tehdä. www.naistenpankki.fi

***

Naisten Pankki  kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi kestävän kehityksen periaattein. Osakkeenomistajia on yli 1400, kuukausilahjoittajia eli bisnesenkeleitä yli 3200. Toiminnassa on 3500 aktiivista vapaaehtoista yli 30 paikkakunnalla. Tapahtumia on vuodessa 500.

Hia Sjöblom