Anne Berner kahvipöydän päässä.

Naistoimittajat tapasivat liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin maaliskuussa 2016. Kuva: Hia Sjöblom.

Ministeri Anne Berner uskoo päteviin naisiin

Yritysmaailmasta politiikkaan ja suoraan Sipilän hallitukseen tullut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) seisoo hallituksen linjausten takana. Hän puhuu normienpurusta, väyläverkosta ja liikennekaaresta.

Berner sanoo asioita selkeästi: Politiikassa on aina oppositio. Sellaista ei ole yritysmaailmassa.

Joskus hän pyörittää sanoja myös pyöreämmin: Uusi liikennekaari avaa markkinat, nostaa asiakkaan keskiöön ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Berner oli kutsunut Naistoimittajat vierailulle ministeriön komeaan Sonckin saliin. Tilaisuutta varten oli kalvosarjat valmiina, mutta niitä ei edes laitettu koneeseen.

”Ehkä kaikki sujuu mukavammin, kun te kysytte ja minä vastailen.”

 

Kahvi maistui ja juttu luisti. Asiat poukkoilivat yritysmaailman ongelmissa, liikenteen sääntelyissä, tieverkon kunnossa, valtion rahojen käytössä.

Liiallinen sääntely vaivaa selvästi ministeri Berneriä, eikä hän olisi valmis rakentamaan sitä yhtään enempää kuin mitä välttämättä edellytetään. Turhien sääntelyjen purkua hän olisi valmis kohdentamaan monellekin ministeriönsä osa-alueelle, liikennöintiin ja mediaan.

”Sääntely ei saa asettaa toiminnanharjoittajia eriarvoisiin asemiin.”

 

Ministeri Berneriltä kysyttiin myös, onko hänen ministeriönsä toimialueella sukupuolesta johtuvia eroavuuksia. Berner mietti hetken, puisteli varovasti päätään ja totesi yleispätevästi, että “naiset ovat yleensä parempia siinä missä ollaan pätevämpiä”.

Hän sanoi uskovansa siihen, että nykyinen hallitus panostaa sivistykseen, eivätkä opiskeluun liittyvät leikkaukset ole tuhoisia.

”Itse asiassa en usko, että yliopistoihin suoraan kohdistetut leikkaukset ovat kohtuuttomia.”

Kilpailukyky nousi myös naistoimittajien kahvipöytäkeskustelun aiheeksi. Ministeri Berner totesi, että yritystä ei ylipäätään johdettaisi näin, että ensin on budjetti ja sitten ruvetaan hakemaan kilpailukykyä.

Kilpailukykyä voitaisiin Bernerin mielestä nostaa esimerkiksi pidentämällä työaikaa ja kehittämällä digitalisaatiota.

 

Teksti ja kuva: Hia Sjöblom